Het project ‘Samen Op Verhaal Komen op Nuwenhuys’ is een initiatief van Stichting Maatschappelijke Activiteiten Nuwenhuys (ANBI) dat als doel heeft het bevorderen van de interactie tussen mensen met en zonder een beperking (www.nuwenhuys.nl) en HetVertelatelier en is mede mogelijk gemaakt door de opbrengst van de NSGK collecte in november. Doel van het project is het contact tussen jongeren mét en zónder beperking te stimuleren door samen te werken aan het maken, vertellen en ervaren van een verhaal.

Aanleiding van het project is dat jongeren met een beperking vaak door andere jongeren worden aangestaard, uitgelachen of genegeerd. Blijkbaar werpt de beperking een drempel op die het maken van contact in de weg staat. Terwijl het contact zo verrijkend is voor iedereen.

Door dit project gaan jongeren zónder een beperking de mens achter de beperking zien en waarderen. Jongeren met een beperking voelen zich door dit project gezien en genieten ervan mee te doen en een waardevolle rol te vervullen.

Het project bestond uit drie ontmoetingen: de eerste kennismaking op de school van de kinderen met een beperking, gevolgd door het samen knutselen van versiering voor de kerstboom en het samen beleven van het verhaal.

Quote Annina van Logtestijn (Nuwenhuys): “Met veel plezier heb ik samengewerkt met Marjolein in het project Samen Op Verhaal Komen op Nuwenhuys. Het was best spannend voor ons hoe de kinderen tijdens het vertellen van het verhaal door Marjolein zouden reageren – zouden ze erdoor heen gaan kletsen, afgeleid zijn, weglopen? Het tegendeel was waar: de kinderen waren vol aandacht, voor het verhaal, elkaar en de interactie die tijdens het verhaal bijdroeg aan de beleving ervan. Marjolein speelde heel goed in op de spontane interrupties van de kinderen door ze op hun gemak te stellen, afspraakjes te maken, een grapje te maken of door de gesprekslijn van het kind te volgen. Dat vond ik erg knap van Marjolein.”

Door het grote succes van deze ‘pilot’ gaat Nuwenhuys elk jaar in het voorjaar en in de kerstperiode dit project voor lagere en middelbare scholieren organiseren.

Maandag 17 december zijn tien kinderen van de groepen 7 van de Dr. de Visserschool naar het Nuwenhuys geweest. In het Nuwenhuys hebben de kinderen leeftijdsgenootjes van Visio voor de tweede keer ontmoet. Samen werd er geluisterd naar een mooi kerstverhaal, verteld door Marjolein Burgers. Juf Marielle, Inez en de hulpouders waren hier bij aanwezig. Het was ontzettend bijzonder om te zien hoe open en behulpzaam onze leerlingen waren. Ze hebben zich echt ingezet om er samen met de kinderen van Visio een mooie viering van te maken!

Met vriendelijke groeten,

Mariëlle Rooimans
Leerkracht groep 7a
Dr. de Visserschool

Breda

Beste Marjolein,

Super bedankt voor de workshop Verbeelden en Verwoorden van je identiteit die je 30 maart verzorgde tijdens het Ondernemerscafé van Bewust Langstraat.

In de reeks “Hoe laat ik met mijn bedrijf bewustwording maximaal leven?” willen we als netwerk onze leden, bewuste ondernemers helpen om de identiteit van hun bedrijf helder te krijgen, zodat het als een kompas of magneet kan werken. En als je dat dan helder hebt, hoe verwoord je dat dan? Een uitdaging voor ons allemaal.

We hadden je gevraagd ons mee te nemen met jouw talent voor verwoorden door story telling. De bewuste ondernemers en enkele belangstellende ondernemers hingen aan je lippen! We zijn geboeid geweest van begin tot einde door je verhaal, je heldere instructies om zelf aan de slag te gaan, de steeds weer verrassende nieuwe dingen die je ons vroeg om te doen en de verrassing tot slot! En dat binnen het gegeven tijdsbestek dus we konden nadien nog gezellig netwerken. Wat een inspiratie en inzichten!

Namens de organisatiekring van Bewust Langstraat,
Marjon van Erp
www.bewustlangstraat.nl

Beste Marjolein,

Leren verhalen vertellen is geen alledaags thema, terwijl we de hele dag praten en iets vertellen.
Hierin je talenten ontdekken, dat is spannend voor cliënten.

Op een boeiende en aansprekende manier wist jij dit thema onder de aandacht te brengen. Persoonlijke ontplooiing is erg belangrijk voor je, dat wil je ook graag overbrengen aan je cursisten. Je enthousiasme werkte aanstekend en motiverend. Je zorgde voor maatwerk tijdens de lessen. Hiermee maakte je het voor jezelf zeker niet makkelijk, voor de cliënten extra fijn. In een rustige sfeer bracht jij jouw vakmanschap over op onze cliënten waar je een warme band mee opbouwde. Ook de ‘mens’ achter de cliënt had je aandacht en interesse.

Je probeerde het beste uit de cliënten te halen en ze uit te dagen om een stap extra te zetten. Jij hebt echt in de praktijk laten zien wat maatwerk is, iets wat voor onze cliënten erg  belangrijk is. Je was een voelende collega, invoelend, meedenkend en oplossingsgericht.

Ik hoop van harte dat je in Het Vertelatelier voldoende uitdaging blijft vinden en dat mensen met een visuele beperking je weten te vinden. Nogmaals mijn grote dank voor alles wat je voor VISIO, maar ook wat je voor mij persoonlijk hebt gedaan.

Hartelijke groeten,
Joke

Koninklijk Visio
Expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen

Ik heb geleerd:

Verhalen vertellen
1. Hoe je moet staan. En dat je handen in je zij moet doen.
2. Het is makkelijker dat je het vertelt in plaats van op je briefje te lezen
3. Dat we er dingetjes(tekeningen niet zelf tekenen) maar bij mogen verzinnen.

Geschreven door Lotte
Hoi Marjolein, leuk dat we gelinked zijn. Mama is heel enthousiast over de 1e dag Verhalen Vertellen. Ze ziet al uit naar volgende week. Dankjewel. Zodra ik kan wil ik ook graag les bij je komen volgen.
Groet, Marie-Louise

Ik wist niet dat je verhalen vertellen kon leren totdat ik de site van Het Vertelatelier tegen kwam. De inhoud van de cursus sprak me meteen aan en heb me direct opgegeven. Onze ontmoeting was elke keer weer een feestje. Ik wist niet dat verhalen vertellen zó boeiend en inspirerend kon zijn.

 

Marjolein dank voor deze openbaring, je enthousiasme en passie. De geleerde technieken zijn een mooie aanvulling voor mijn praktijk!

 

Hartgroet,
Yvonne (www.zenya.nl)

Mijn eerste kennismaking met het vertelatelier, de persoonlijkheid die het allemaal stuurt en het tot in de puntjes voorbereid heeft maakte het voor mij een waar genoegen dit te mogen doen.

Heel bijzonder dat je voor mij in het keukentje, waar zoals je zei, het water van het keukenraam liep een korte samenvatting van je vertelling deed.

Ik geloof zeker dat de mensen hebben genoten en daar ging het allemaal om.

Marjolein heel hartelijk dank voor je attenties!
Lieve groeten, Mieke

Ik heb genoten van zowel de basis- als de vervolgcursus Verhalen vertellen. De wijze waarop je jouw kennis met ons hebt gedeeld heb ik als professioneel, inspirerend en zeer zorgvuldig ervaren.

't Was fijn om allerlei technieken aangereikt te krijgen. En......ik heb geleerd dat een verhaal bij mij moet gaan passen en niet andersom!

Dankjewel!

Nelligje

Net terug van de laatste dag vervolgcursus “Verhalen vertellen”. Vanmiddag heeft iedereen ook deze cursus afgesloten met zijn/ haar verhaal. Nu met extra aandacht voor eigen inleiding, podiumgebruik en dialoog.

Leuk om te zien hoe iedereen groeit en dichter bij de eigen stijl van vertellen komt.
Ik ben er wel achter gekomen wat mijn “attentie punten” in het vertellen blijven. De controle over het verhaal “loslaten”, neem je rust en je vertelt het verhaal iedere keer toch weer wat anders. Neem je rust en sta stil bij de details, neem de tijd.

Overigens grappig dat dit leerpunten zijn die ook voor mijn dagelijks leven gelden!
Ik vond deze  gezellig, heel boeiend en inspirerend.

Beslist een aanrader!

Groetjes,
Brigit

Nu onder het genot van een mok koffie geniet ik nog na  van het festival van gisteren. In het begin van mijn vertelling had ik een beetje moeite met het ontbreken van ruimte op het podium, vooral omdat ik me voorgenomen had omdat dat optimaal te benutten. Maar later kwam ik er toch goed in. De pauzes bij onder andere HEBBES  en GHRML mogen nog wat langer, maar ja iets afleren is blijkbaar moeilijker dan iets aanleren. Wel was ik blij verrast met de vele positieve reacties van het publiek nadien. Voor mij een reden om in de trein te denken zo van: dus het was best wel goed. In de trein begon voor mij ook het nagenieten. Dit wilde ik met je delen. Hartelijk bedankt nogmaals voor de goede zorgen tijdens het festival. Ik mail je op korte termijn, als iets te melden heb, over ons festival.

Groetjes Jan

“Met een heel positief gevoel heb ik de 3-daagse vertelcursus bij Marjolein afgesloten. Ik heb ontdekt wat ik allemaal kan.
Marjolein heeft handvatten en tools aangereikt waarmee te werken valt, heel praktisch.
Ze geeft zelfbewustzijn zijn een kans en moedigt zelfvertrouwen aan.
Ze kent de kneepjes van het vak en brengt dat helder over. Down to earth.

Verbazing, verwondering, fantasie blijven…..in verhalen die vertelt worden.”

Gerda

Ik heb bij Marjolein de cursus van 3 zondagen bezocht en van het eerste moment het gevoel gehad dat ik er goed aan gedaan had om naar haar opleiding te gaan.Ze heeft mijn gevoel om verhalenverteller te worden aangewakkerd. Ik heb heel waardevolle informatie gekregen en heel opbouwende kritiek, die me op het goede spoor heeft gezet.

Na de drie “lessen”had ik echt het gevoel dat ik niet alleen aan de mensen die daar aanwezig waren, maar ook aan een breder publiek verhalen durf te en kan vertellen. Ik heb intussen al de daad bij het woord gevoegd.
 
Harrie

‘Verhalen vertellen kan je leren.’ Ja, ja, dacht ik, maar dan zal ik toch over de drempel heen moeten die ik daar voor mezelf neergelegd heb. Ik heb tijdens de cursus heel veel geleerd over verhalen vertellen. Dat gaf me, samen met de opbouwende feedback van Marjolein meer zelfvertrouwen. Samen in een gezellige sfeer leren met de andere cursisten deed de rest. Ik nam de drempel! Vertelde een verhaal zonder boek, zonder papier, aan volwassenen! Was niet eens zo heel veel anders dan verhalen vertellen aan kinderen.
Nel de Theije-Avontuur

Voorheen dacht ik, eerlijk gezegd, altijd dat naar verhalen luisteren iets voor kinderen was. Maar door de verhalenvertellers op festivals en de samenwerking met jou en Marianne, ben ik daar met andere ogen naar gaan kijken.

Verhalen vertellen en erna luisteren maakt deel uit van je culturele inbedding.

In vroeger tijden, zonder Internet en televisie, zaten mensen s'avonds bij elkaar en vertelden verhalen over wat hun voorouders hadden beleefd of wat in de streek was gebeurd. Dat zorgde ervoor dat mensen zich verbonden voelden met hun volk en met hun land; ze wisten waar ze hoorden en wat hun plek was in de gemeenschap. In de huidige tijd waar mensen zo losgeslagen zijn van hun wortels en alle rituelen hetzij uitgebannen, hetzij volledig gecommercialiseerd zijn, hebben we de verhalen harder nodig dan ooit. Naar mijn stellige overtuiging hebben we weer  rituelen nodig, die ons helpen onze blik naar binnen te richten in plaats van steeds verder van onszelf vandaan. De verhalen kunnen helpen om die nieuwe rituelen vorm te geven en er deel van uitmaken.

Nu de over onze gestelde overheden zich ten doel hebben gesteld alles wat met cultuur te maken heeft, te elimineren ten gunste van economisch gewin, zie ik het ook als onze taak om daarin een tegengeluid te laten horen. En hoe kan dat mooier, dan met verhalen en muziek?

Deze "overpeinzingen" wou ik graag even met je delen.
Ellen

Verhalen vertellen, dat kan Marjolein je leren. Ze heeft me uitgedaagd. Ik voelde me veilig, aangemoedigd  en heb nieuwe invalswegen ontdekt en uitgeprobeerd. Voor mij was het één en al inspiratie om een sprankelend verhaal te vertellen. Bedankt Marjolein, je bent een kei.

Het Vertelatelier,
Leren verhalen vertellen, vakkundig, persoonsgericht, goede opbouw van verhalen vertellen. Voor mij beslist een aanrader om door te gaan met het vervolg verhalen vertellen.

Annie Mulder

 

Met plezier de cursussen ‘verhalen vertellen kun je leren’ en de vervolgcursus gevolgd.

In Moergestel bij Het Vertelatelier op een mooie locatie en in een geweldige ambiance. De cursussen bestaan ieder uit drie zondagen van 10.00 tot 16.00 uur. Als je kijkt naar de verhouding tussen prijs en kwaliteit, is die zeer gunstig te noemen. Een aanrader voor iedereen die zich het verhalen vertellen eigen wil maken.

Jan

Op een keer kwam ik per ongeluk terecht op de website van "Het vertelatelier" Verhalen vertellen, kun je dat leren?

Mijn vader deed het vaak 's avonds na het eten aan de keukentafel. Dat was gezellig en hij kon het goed. Hij vertelde verhalen van gebeurtenissen uit het dorp en hij maakte het altijd zo, dat het een verhaal werd waar mee je kon lachen.

Wat zou het leuk zijn om verhalen te vertellen aan mijn kleinkind.

Ik heb me ingeschreven, eerst voor de kennismaking en daarna meteen voor de basiscursus. Drie zondagen op een rij. In een sfeervolle ruimte,  er was heerlijke koffie en altijd wat lekkers. Samen met de andere cursisten hebben we ontzettend genoten.

We hebben veel geleerd, gelachen en soms was het ook spannend als we een verhaal "moesten" vertellen. Ik heb me meteen ingeschreven voor de vervolgcursus die in het najaar van start gaat.

De eerste verhalen heb ik al aan mijn kleindochtertje verteld. Ze vond het prachtig, ik had heel haar aandacht. En ik vind het enig om te doen en beleef zeker zo veel plezier aan de verhalen als zij.

Laura  Boetzkes